Wat is een kindercoach? 

Een kindercoach biedt hulp voor kinderen, tieners en hun ouders als er een vraag is over de opvoeding, het gedrag of de ontwikkeling van een kind. Het is een praktische, laagdrempelige en kortdurende vorm van hulp. Als je kind moeite heeft met bepaalde emoties of in een moeilijke periode zit, kan een kindercoach helpen. Bijvoorbeeld bij het aanleren van sociale vaardigheden of het omgaan met gevoelens. Een kindercoach heeft een positieve werkwijze. Ze werken vaak oplossingsgericht en kijken dus niet naar problemen, maar naar mogelijkheden en de kwaliteiten van je kind. Deze hulp heeft vaak een positieve invloed op een kind, waardoor het lekkerder in z’n vel komt te zitten en/of steviger in z’n schoenen komt te staan.

Wanneer naar een kindercoach? 

Je kunt bij een kindercoach terecht voor een vraag over de opvoeding, het gedrag of de ontwikkeling van je kind. Bijvoorbeeld als je kind al een tijdje niet lekker in z’n vel zit of als je je zorgen maakt over zijn of haar gedrag. Ook kan kindercoaching goed helpen als je kind in een moeilijke situatie zit, bijvoorbeeld door een scheiding of het verlies van een dierbare. Je kunt er zonder verwijzing naartoe. Hieronder een aantal voorbeelden van vaak voorkomende problemen bij kindercoaching:

Veel van deze problemen horen bij het opgroeien. Toch kunnen ze je kind flink in de weg staan. Kinderen leren met gevoelens en moeilijke situaties om te gaan door hun ouders, de leerkracht en door zelf te ervaren. Als je op de onderwerpen hierboven klikt, kom je bij artikelen met tips voor ouders. Want of je nu wel of niet naar een kindercoach gaat, het is altijd goed om ook te bekijken wat jij zelf kunt doen om je kind te helpen.

kinderen kleuren

Wat gebeurt er in een kindercoach sessie? 

Een kindercoach werkt vaak op een leuke manier met je kind aan jullie doelen. Meestal zal een de coach niet alleen praten met je kind, maar ook gebruikmaken van oefeningen en materialen om je kind vaardigheden aan te leren. Bijvoorbeeld door het doen van rollenspellen, te werken in een werkboek, creatieve werkvormen zoals tekenen of schilderen en bewegings- en lichaamsgerichte oefeningen. Ook wordt het praten vaak ondersteund door leuke (kaart)spelletjes over emoties of positieve gedachten. Veel van de materialen voor kindercoaching kun je ook zelf bestellen en zijn erg leuk om zelf mee aan de slag te gaan. Ze kunnen jou ook helpen om met je kind in gesprek te gaan over gevoelens of bepaalde thema’s.

Bijkomende informatie via de volgende link. 

Gelukkige kinderen