Myofunctionele stoornissen

 

1. duimzuigen

Duimzuigen of zuigen op andere vingers komt bij baby's en kleine kinderen heel vaak voor. Zuigen is een natuurlijke reflex die al begint in de baarmoeder. Voor de meeste kinderen is zuigen een geruststellende bezigheid. Het geeft een gevoel van geborgenheid. Kinderen stoppen meestal zelf met duimzuigen als ze een jaar of vier, vijf oud zijn. Meestal is er dan geen schade aan de kaak of tanden toegebracht.

 

Gevolgen van duimzuigen

1) de bovenkaak kan vervormt raken.

2) De stand van de tanden kan een ongewenste vorm aannemen.

3) Een hoog gehemelte

4) een open beet

5) vooruitstaande tanden

6) de tongpunt wordt slapper waardoor articulatiestoornissen ontstaan.

7) Vaak hebben deze kinderen ook een open mondademhaling.

 

 

 

 

open mondgedrag

Veel kinderen en volwassenen hebben uit gewoonte hun mond open staan. Dit komt vaak doordat ze na een verkoudheid door hun mond blijven ademen. Ze zijn eraan gewoon geraakt om hun lippen niet meer op elkaar te houden.

Ook door duimen, vingerzuigen of zuigen aan een fopspeen kan het gebeuren dat iemand een open mondademhaling aanleert. Door het zuigen gaan de mondspieren gaan verslappen en de tanden naar voor groeien. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om de lippen op elkaar te houden. Dit open mondgedrag kan gevolgen hebben voor het slikken, de spraak, het gehoor en de gezondheid.

 

 

 

 

interdentaal slikken

Er wordt van inderdentaal slikken gesproken als de tong tussen of tegen de tanden geplaatst wordt tijdens het slikken. Dit heeft een zeer nadelige invloed op de stand van de tanden.